Yazılım Mimarisi ve Yazılım Mühendisliği hakkında herşey...

20070214

SaaS ve Dependency Injection

Hizmet olarak yazılım (Software-as-a-Service), kavramıyla Dependency Injection (bağımlılık iletimi) arasındaki ilişkiyi incelemek için Spring.NET'i kurcalıyodum. Hizmet olarak yazılım kavramından söz ediyorken ihtiyacı konuşalım.

Birincisi, yazılım bileşenlerini hizmet olarak kullanacaksak, tekrar kullanılabilirlik bir anahtardır. Ancak, tasarımsal olarak genel-geçer bir yapı tek başına yeterli değildir. Tekrar kullanılabilirlik çalışma zamanında yapılandırılabilirlik te önemlidir.

İkincisi, yazılım bileşenleri işlevlerini standart mekanizmalarla sunmalıdır. Bu sayede herhangi bir yapılandırılabilir yazılım bileşeni bu işlevlere erişebilmelidir.

Üçüncüsü, çalışma zamanında yapılandırma tasarım zamanına geri dönüşü gerektirmemelidir. Yapılandırma mekanizması da yapılandırılabilir olmalıdır.

Bu üç anahtara göre bir framework oluşturmak, hizmet olarak yazılım kavramı için gereklidir. Bu framework'ü kendinizin oluşturması yerine Spring.NET, pico veya avalon gibi projelerden faydalanabilirsiniz. Bu konuda kaynak olarak Martin Fowler'in DI/IoC makalesini inceleyebilirsiniz.

2 Comments:

Blogger tonakai-san said...

spring.net demissiniz hocam ama
"asil bahar cava adalarında yaşanır" diye bir söz vardır :P
(ustune struts, altina hibernate cok yakisir...)

http://www.springframework.org

8:28 AM

 
Blogger SYM2.0 said...

:) lakin, cava adalarinda her baharda ayrı bir dert ayrı bir problem...

9:20 AM

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home