Yazılım Mimarisi ve Yazılım Mühendisliği hakkında herşey...

20070124

SOA üzerine bi ahkam

SOA ile ilgili gelen maillerden anladığım kadarıyla SOA konusunda herkesin kafası karışık.

Kimisi SOA'nın bir yazılım geliştirme yaklaşımı olduğunu söylüyor, kimisi de SOA'nın bir implementasyon biçimi olduğunu...Benim görüşüm yerine göre ikisi de doğrudur.

Şimdi şöyle kabaca bi kaç sene öncesine dönelim. Web Servisi kavramı hızla yaygınlaşıyor ve hemen herkes bu yeni kavramı kendi sistemine entegre etmeye çalışıyordu hatırlayacağınız üzere. O dönemde o kadar abartıldı ki bu olay, nerdeyse Web Servisi olmayana kız verilmez durumuna dönüştürüldü. O zamanlar IT içinde (donanımsal ve yazılımsal yada kısaca sistemsel) konsolidasyon, entegrasyon kavramları en temel (main-stream) pazarlama terimleriydi (business-hype'ın türkçesini bilmiyorum) İşte o akımdır bizi buralara sürükleyen. Herkes sisteminde Web Servis barındırmaya başlayınca, bu sistemleri entegre eden bişiler yapalım aman konuşsun, kaynaşsın sistemlerimiz diye bazı entegrasyon arayüzleri tanımlayınca sektör olarak bu yaklaşıma heman bi kısaltma uyduruverdik.

İşte bu yüzdendir ki herkesin kafası karışık. Çünkü SOA'yı tanımlamaya çalışanlar bu servis yaklaşımını esas alırken, Web Servis furyası sonrasında kimisi de SOA'yı bu servislerin birlikte çalıştırılması (yani bir gerçekleme) olarak gördü. Dahası bazılarımız bu yüzden Web Servisi = SOA gibi bir anlayışa girdi.

Neyse, es-cümle SOA dediğimiz böylece, başlı başına bir pakettir yerseniz...Ünlü bir Türk büyüğümüzün dediği gibi; "estarabim" nereye çekersen oraya...

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home